Tässä matkanvarrella on tullut yhtä ja toista mieleen omakotitalobisneksestä. En tiedä, olenko ajatusteni kanssa yksin, mutta kirjaan tähän muutamia ilmaisia ideoita tai idea-aihioita, jotka saa vapaasti unohtaa, olla lukematta, tyrmätä, jatkojalostaa, toteuttaa tai vaikka vaan tykätä :)

1.) Punainen tupa ja perunamaa

Suomalaiseen maalaismaisemaan ei välttämättä istu järin hyvin kivilinnat tai modernit lautatalot. Olisiko maalaismaisemaan sopiville, ehkä persoonallisillekin, perinnetaloille markkinarakoa? Vanhat hyvät rakentamistavat kunniaan, toki nykyaikaisesti toteutettuna. Meille oli ongelma löytää yhtään valmista pohjakuvaa, jossa saisimme esim. kaikki tulisijat samaan hormiin tai ei olisi kovin montaa erkkeriä, vinoa huonetta jne. Lisäksi ainakin 80% valmiista pohjista oli aivan liian isoja meidän 3-henkiselle perheelle. 

2.) Verkostoissa on voimaa

Ei ole mikään uusi ajatus, että jos /kun ei yksin pysty kaikkeen, ottaa kaverit avuksi. Yhden firman ei tarvitse tehdä kaikkea ollakseen "talotehdas". Voi  siis ihan rehellisesti tehdä pelkkää elementtiä ja myydä sen ulos asiakkaalle talopakettina. Asiakasta kiinnostaa hyvä hinta-laatusuhde, joka voisi olla verkostomallissa kohdillaan. Kunhan se näyttää ja ennen kaikkea tuntuu asiakkaasta yksinkertaiselta ja helpolta ja tuotteet ovat priimaa, niin sama se sille kuka kellekin maksaa "kulisseissa". Tämä on pienille firmoille ainoa mahdollisuus! YYA-sopimuksia kehiin! 

3.) Avaimet käteen?

Edelliseen liittyen haluaisin vielä nähdä (vaikka meillä tuskin on enää tarvetta talolle) oikean ja jonkinlaisella mittapuulla järkevän hintaisen avaimet käteen-talon. Luulin vielä taannoin tuon  "avaimet käteen" tarkoittavan suurinpiirtein sitä, että päätän talopohjan, ehkä ulkovärin, muutaman laatan jne. ja sitten pärähdän muuttopäivänä paikalle laatikoiden kanssa, mutta siihen liittyikin siivoamista, kantamista, päivystämistä, muutamien työvaiheiden ostamista / tekemistä itse. Veikkaan, että yhtä paljon on nytkin tehty itse, ellei vähemmän ja huomattavasti huokeammaksi tulee silti. 

Olikohan vielä muuta... No, tässä nyt aluksi jotain.

-M